«Освіта – місток між Азербайджаном і Україною»

Баку, 13 листопада 2012 р.: відбулася прес-конференція, присвячена перспективам співпраці Азербайджану та України у сфері освіти. Учасники розповіли про можливості та переваги вищої освіти в Україні студентів та презентували вищі навчальні заклади України.

Під час прес-конференції обговорювалася тема вищої освіти в Україні, конкурентоспроможності фахівців з українським дипломом на ринку праці, умови вступу та процесі відбору іноземних студентів, а також умови в'їзду та проживання в Україні під час навчання. Також творці шоу розповіли як народилася ідея проекту та поділилися своїми враженнями від процесу спільної роботи.

Керівник апарату Молодіжного фонду Азербайджану Фаіг Гурбатов, третій секретар українського посольства в Азербайджані, і представники ВНЗ України, що брали участь у прес-конференції, розповіли про можливості отримання освіти в Україні.

У прес-конференції взяв участь третій секретар українського посольства в Азербайджані з інформаційних, гуманітарних і культурних питань Юрій Лепей, який розповів про важливість партнерства між двома країнами в гуманітарній сфері та в галузі освіти. «Між Україною і Азербайджаном існують тісні партнерські зв'язки як в гуманітарній сфері та в сферах освіти, так і у всіх інших сферах. На даний час Україна тісно співпрацює з такими університетами Азербайджану, як БГУ (Бакинський державний університет), БСУ (Бакинський слов'янський університет), АГЕУ (Азербайджанський державний економічний університет). З цієї точки зору нинішній рік можна вважати досить успішним».

Керівник апарату Молодіжного фонду Азербайджану Фаіг Гурбатов також висловив підтримку проекту: «На сьогоднішній день багато наших співвітчизників отримує освіту в Україні. Це говорить про те, що між двома країнами ведеться тісна співпраця у сфері освіти. Надалі ми будемо надавати підтримку подібним проектам у сфері освіти».
 
Про перспективи міжнародного співробітництва та в цілому про українську вищу освіту розповіла Вікторія Сергієнко директор ДП «Інформаційно-іміджевий центр» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України зазначила: «В останні роки зростає кількість іноземних - в тому числі азербайджанських - студентів, які здобувають освіту в Україні. Це означає, що між двома країнами йде стрімкий розвиток у сфері освіти».

Вікторія Сергієнко також зазначила, що зараз велика увага приділяється залученню іноземних студентів в Україну. «Вчитися в Україні престижно, дипломи визнаються в усьому світі, при цьому проживання дешевше, ніж в Європі, нема етнічних та релігійних конфліктів, українці дуже гостинний і доброзичливий народ».

Виступив на прес-конференції декан факультету по роботі з іноземними студентами Національного авіаційного університету України Олександр Сидоренко, який заявив, що авіаційний університет - це єдиний ВУЗ, який в пострадянський час зумів зберегти старий професорський склад і навчальну базу. «У нашому університеті можна отримувати освіту українською, російською та англійською мовами. В даний час це один з найсильніших університетів у світі. Завдяки тісній співпраці з іншими університетами ми також здійснюємо обмін викладачами, що в свою чергу дозволяє нашим студентам отримувати більш якісну освіту».

Після знайомства з українською вищою освітою гостям прес-конференції представилася можливість дізнатися більше про практичну реалізацію проекту «Освіта в Україні». Як інструмент популяризації української освіти за кордоном було знято телешоу «Місія Студент», переможець якого отримає грант на навчання в одному з провідних вузів України, серед яких: Київський національний університет ім.Т.Шевченка, Національний авіаційний університет ім. Каразіна, Одеський національний політехнічний університет, Харківський національний університет, Полтавський технічний університет ім. Кондратюка.

Представник каналу АТV Вадо Каровін заявив: «Телепроект подібного формату транслюватиметься в Азербайджані вперше. Проект «Місія Студент» - це перша інтелектуальна передача, яка зібрала 40 школярів на конкурсній основі».

П'ять епізодів телешоу «Місія - Студент. Хто хоче вчитися в Україні?» будуть виходити на телеканалі ATV щосуботи починаючи з з 17 листопада, в кожному з яких глядачам буде показаний сюжет про один з ВУЗів України, а доля переможця вирішиться у фіналі, який з'явиться в ефірі 22 грудня.